Siirry pääsisältöön

Voimakas nainen – Niskavuoren nuori emäntä


Teksti: Hella Wuolijoki
Ohjaus: Susanna Airaksinen
Ohjaajan assistentti: Vilja Lehtonen
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu: Iiro Laakso
Naamioinnin suunnittelu: Minna Pilvinen
Rooleissa: Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Ulla Reinikainen, Ulla Koivuranta, Aaro Wichmann, Kirsi Tarvainen, Pihla Maalismaa, Riitta Salminen, Mika Kujala, Pauliina Saarinen, Kimmo Rasila, Markus Ilkka Uolevi

Ystäväni ja minä lähdimme Niskavuoren nuoren emännän näytöksestä molemmat erittäin tyytyväisinä. Minulla ei ollut mitään ennakkokäsitystä tulevasta ja ystäväni oli aiemmin jo nähnyt yhden, jos toisenkin version Niskavuoresta ja hän tokaisikin esityksen jälkeen: ”Olipa positiivista, ettei tarvinnut kuunnella kahta tuntia pelkkää naisen vollotusta.”
Ei todellakaan tarvinnut. Lavalla nähdään voimakas nainen, joka pakon edessä pärjää omillaan. Esitys asettaa vastakkain talon emännän sekä modernin naisen, samassa hahmossa. Loviisa (Minna Hämäläinen) kamppailee kolmiodraaman keskellä.  Juonikuvio vaikuttaa aluksi kulutetulta, mutta draama tuokin esiin vahvan naisen, jollaista en ole ennen kolmiodraamassa kokenut.
Hämäläisen roolityö on väkevä ja sitä ei voi kuin ihailla. Loviisan ja Juhanin (Stefan Karlsson) dynamiikka on näytelmässä mielenkiintoisin ja sitä jaksaa seurata loppumetreille saakka. Se myös herättää kysymyksen siitä, millaista toimintaa mieheltä katsotaan läpi sormien ja millainen naisen ja kunnon emännän oletetaan olevan. Näkemykset eivät tietenkään aivan täysin sovi nykypäivään, vaikka pelottavia samankaltaisuuksiakin on havaittavissa. Toinen puoliaika vielä paremmin herättää kysymyksiä siitä, millainen naisen kuuluu olla.
Emäntänä naisen tehtävä on pitää talouden pyörät pyörimässä ja varmistaa, että kaikki kotona toimii, mutta millainen johtaja nainen on, millaista toimintaa naisjohtajalta odotetaan.
Näytelmän naiset ovat sen johtajia, he ovat talon emäntiä ja pitävät järjestystä yllä. Loviisan lisäksi Niskavuoren suvun patriarkka Vallesmanska (Kirsi Tarvainen) on erittäin vaikuttava hahmo, mutta hän saa siirtyä uuden ajan naisen tieltä.
Susanna Airaksisen ohjaus on voimakas ja siihen on löydetty nykypäivään paremmin kuin hyvin istuva tulkinta. Modernia versiota tukee nerokkaalla tavalla Jani Uljaksen lavastus, joka on pelkistetty, moderni ja suomalainen. Erityisesti kantavana motiivina toimiva metsä on toteutettu ihailtavalla, katseen vangitsevalla tavalla.
Oivallus, joka syntyi välittömästi salivalojen syttyessä: Vaikka ihminen olisi kuinka kova ja vahva, hän kaipaa pohjimmiltaan aina rakkautta.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen/Turun Kaupunginteatteri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e