Siirry pääsisältöön

Lahden Kaupunginteatterissa - Joel Mäkinen


Nyt palataan tämän blogin nuorille juurille, sillä blogihan sai alkunsa 2017, kun Salon teatterissa nähtiin Jekyll & Hyde. Blogin ensimmäinen ”oikea” postauskin on työryhmähaastatteluja: ”Takaa naamioiden”.
Lahdessa saa syksyllä ensi-iltansa Suomen neljäs Jekyll & Hyde. Ennen Lahtea musikaali on tehty Turussa (2013), Jyväskylässä (2015) ja Salossa (2017). Lahdessa Jekyllin ja Hyden roolissa nähdään Joel Mäkinen.
Haastattelun aikana taustalla soi ihanasti lavalta kaikuva musikaalin musiikki.
-Nelli

Oletko nähnyt Jekyll & Hyden aikaisempia versioita?
En oo nähnyt muita. Oon kattonu youtubesta jotain pätkiä ja tästähän löytyy hieno, täydellinen soittolista spotifysta.

Miten lähdit tutustumaan musikaaliin?
Luonnollisesti käsikirjoituksen kautta ja tosi nopeesti lähin kuuntelemaan sitä musaa. Tästä on maailmalla monia eri versioita, mutta siitä spotifyn complete soundtrackista löytyy melkein kaikki biisit. Musikaaleista löytyy aina tosi hyvin materiaaleja, mihin voi tutustua.
Onko sinulla tästä musikaalista lempibiisiä?
Tässä tosi monta hyvää. Ne ikonisimmat on ”This is the moment” meillä se on ”Tää on se hetki.” Se on Jekylille niin valoisa, sankarillinen hetki. Semmonen Showstopper-numero. Ja ”Confrontation” luonnollisesti. Se on näyttelijäntyöllisesti semmonen kunniahetki saada näytellä niitä samaan aikaan. Tykkään myös Emman ja Jekyllin rakkausduetosta ”You know who I am”.

Miten lähestyit aluksi tätä roolia?
Lähdin äänellisesti siitä, miten mä erotan Jekyllin ja Hyden. Minkälainen äänen kvaliteetti on Jekylillä ja Hydellä ja miten ne varioi. Jekyll on aika kirkas, laulava, tenoraalinen ja siihen saa kuitenkin erilaisia sävyjä. Se on lähellä mun kirkasta, valoisaa ääntä. Hyde on tummempi, mutta se on sitten niissä ”Alivessa” ja tosi monissa korkeissa biiseissä se on semmonen terävä, metallinen se soundi. Matalemmissa biiseissä ”Dangerous game” ja Lucyn murhabiisissä se on viettelevä. Ei vedä vaan samalla soundilla, vaan siinä on myös variaatiota.
Mietin fyysisesti, miten erottaa ne karaktäärit. Totta kai tulee peruukki, sillä hiuksella pelaaminen ja puvustus. Miettii, miten Hyde kävelee ja miten Jekyll. Sit miettii niitä asenteellisesti, minkälaisia sisällöllisiä asioita niillä on. Mitä Hyde haluaa? Minkälainen se on, kun se on vihainen tai eroottisesti kiihottunut? Sisällöllisiä sävyjä on paljon.

Kuinka raaka teidän versionne on?
Mä aattelin kuitenkin, että tää on musikaali, mutta ei koko perheen musikaali. Ei ehkä semmosta ahdistavaa väkivaltaa, mutta kyllä tää sillee jännittävä saa olla ja fyysinen. Semmonen kihelmöivä. Asiat saa näyttää rajuilta. Ehkä meillä ei oo menty sellaseen pahimpaan raakuuteen, miten tän vois tehdä. Siinä on haluttu säilyttää sellasta tyylikkyyttä.

Onko tämä ollut sinulle unelmarooli?
Kyllä mä tiesin, että tää on musikaalien kuningasrooli. En tiedä, olisinko ollut tähän valmis jotenkin aiemmin, mutta nyt olen. Tässä on kuitenkin haastetaso sen verran korkee, että täytyy olla äärettömän uskottava näyttelijäntyöllisesti, mutta sitten myös äänellisesti pitää olla tosi laadukas ja osaamista pitää olla paljon. Kyllä mä siis sanoisin, että tää on unelmarooli.

Löytyykö muita unelmarooleja?
No on mulla kyllä musikaalejakin, mitä olis hieno tehä. Just vaikkapa Phantom of opera tietysti. Ehkä Rocky horror shown se pääjäbä ja sitten Les Miserables on tosi korkeella. Ehkä jopa se uus The Last five years kiinnostais kyllä. Ja Hamiltonin Iso-Britannian kuningas! Suurimpana haavena on kuitenkin Sweeney Todd.

Entä menneet roolit. Mitkä ovat olleet tärkeitä tai kivoja tehdä?
Tosi monet. Tykkäsin täällä tosi paljon tehdä sitä Love me tenderiä. Tein sen jo Kajaanissa nimellä ”Liekeissä” harjoitteluna teatterikorkean kautta. Tykkäsin mun roolista ja siitä Elviksen musasta. Se tarina on jotenkin kauheen hauska, suvaitseva ja hyväntuulinen.
Hieno oli vetää kans Turussa Seitsemän veljeksen Timoa. Se oli tosi makee produktio. Hair oli hieno saada tehä Jyväskylään.

Olet nyt tavallaan ”takaisin” Lahdessa. Miltä se tuntuu?
Tää on mun vanha kotikaupunki, oon täältä kotosin. Samalla nostalgista ja ihan lepposaa. Varmasti olis ärsyttäny tulla heti takaisin, kun muutin täältä 2007. Nyt kun siitä on vieriny aikaa näkee, että tää on mukava, keskikonen suomalaiskaupunki.
Tykkään tästä teatterista kauheesti. Täällä on hyvä ilmapiiri. Tää on kuitenkin sen verran iso, että täällä pystyy tekemään isoja juttuja hyvillä resursseilla. Mä oon käynyt täällä pikku pojasta asti, kun äiti vei mua teatteriin. Sit mä oon -99-2000 12-13-vuotiaana olin Annie -musikaalissa avustajana. Näyttelin Annien pikkuveljeä. Näin sitä ammattilaisten meininkiä. Tää on se tutuin teatteri mulle.

Miltä tuntuu vetää nyt näin iso rooli omassa kotikaupungissa?
Ehkä jengi mua jonkun verran täällä tietää, kun oon keikkaillu Pimeys yhtyeeni kanssa ja näytelly täällä. Tää on kuitenkin sen verran iso kaupunki, ettei kaikki tunne kaikkia, mutta on hieno saada olla siinä (omassa) kaupungissa. Vähän niinku Peterillä Salossa.

                                    Kiitos haastattelusta, Joel!
Jekyll & Hyde -musikaalin ensi-ilta Lahden Kaupunginteatterissa 5.9.
Spotifyn Jekyll & Hyde soittolista: 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk