Siirry pääsisältöön

Saaren kiehtovat tarinat – Seili -musikaali

 

Käsikirjoitus: Satu Rasila

Dramatisointi: Mikko Kouki

Musiikin sovitus: Jussi Vahvaselkä

Ohjaus ja sovitus: Pauliina Salonius

Laulujen harjoitus: Outi Ollila

Orkestrointi ja äänisuunnittelu: Pasi Ketola

Koreografia: Marko Carlsson

Pukusuunnittelu ja kampaukset: Taija Jokilehto

Maskeeraus: Anni Salomaa

Lavastus ja rekvisiitta: Riku Suvitie

Videosuunnittelu ja -ohjaus: Pauliina Salonius

Valosuunnittelu ja videomapping: Timo A. Aalto

Videokuvaus: Onni Larri

Kuvat: Jere Satamo, Mikko Pääkkönen

Graafinen suunnittelu ja videoeditointi: Marcus Lindén

Rooleissa: Merita Seppälä, Roope Pelo, Jaana Joutsela, Ami Aspelund / Satu Lehtinen, Sanni Suvila-Nuutinen / Hannele Saari, Emmy Welin, Mira Lattu, Sonja Leino, Pasi Nikula, Nora Koivunen, Esa Lehtinen, Teppo Rantanen, Sari Koskela, Saila Rouhiainen

 

Seili -musikaali oli osana Turun Kaupunginteatterin Turku trilogiaa, jonka muodosti kokonaisuus: Kakola (2012), Seili (2014) ja Varissuo (2018). Näin Turussa vain trilogian viimeisen osan, Varissuon, enkä ollut kovin vakuuttunut.

Seili aloittaa Salon teatterin 60-vuotisjuhlavuoden vähän etukäteen. Ihmettelin aluksi, miksi Turku trilogian osa nähdään Salossa. Seili on kuitenkin paikkana niin kiehtova, että halusin nähdä musikaalin, onneksi!

Seili on Pauliina Saloniuksen viimeinen ohjaus Salon teatterin taiteellisena johtajana, ja musikaali jatkaa osuvasti Saloniuksen tunnettua teemaa: matkaa ihmismielen syövereihin.

-Nelli

Seili on tarina Sofiasta (Merita Seppälä), joka karkaa omista häistään ja tapaa pakomatkallaan Johanneksen (Roope Pelo). Surkeiden tapahtumien kautta Sofialle todetaan psykoosi ja hänet määrätään Seilin mielisairaalasaarelle, johon täytyy ottaa mukaan oman hauta-arkun laudat, sillä kuolleenakaan sieltä ei pääse pois. Sofia tutustuu Seilissä muihin saarelle joutuneisiin naisiin.

Nopean alun jälkeen tarina pääsee kunnolla käyntiin, kun päästään Seiliin. Kun mielisairaala avautuu kaikessa kauheudessaan, ei voi olla tuntematta vilun väreitä. Sofian tarina on itse asiassa kevyt, kun kuulee muiden naisten traagisista kohtaloista. Sairaalan naiset avautuvat hitaasti, mutta kun paljastukset alkavat näkymään, ne ovat rankkoja.

Musikaalissa on monia hittibiisejä, joita on kuultu radiosta jo vuosia, mutta tarinan mukana ne ovat saaneet koskettavan sovituksen ja ne avautuvat aivan uudella tavalla.

Parhaimpina esiin nousevat Chisun hitti ”Mun koti ei oo täällä”, kun Alma (näkemässäni näytöksessä Hannele Saari) kertoo taustaan. Laura Närhen ”Mä annan sut pois” muuttuu entistä koskettavammaksi Hildan (Emmy Welin) esittämänä.

Kaiken kaikkiaan, sivuroolit olivat minusta voimakkaampia, kuin pääparin rakkaustarina. Ehkäpä syynä on se, että Pelo ja Seppälä nähtiin pariskuntana jo toissa kesänä, Myrskyluodon Maijassa, joten tiesin, mitä odottaa heidän osaltaan.

Riku Suvitien lavastus on kauniin pelkistetty ja sen tyylinen, mitä Saloniuksen näytelmissä on totuttu näkemään. Rakastuin erityisesti harmaan vaaleaan lattiaan!

Lavastus tukee hyvin videoprojisointeja, jotka heijastuivat taustalle. Kangasalusta saa videot näyttämään asiaan kuuluvasti vanhoilta.

Olen nähnyt videoprojisointeja aiemminkin, mutta en ole ollut niihin järin ihastunut. Nyt ensi kertaa koin, että videoheijastus toi tarinalle lisäarvoa. Syynä lienee myös se, että suurimmaksi osaksi videot on kuvattu siinä oikeassa Seilin saaressa. Oikea maisema tuodaan suoraan katsojan nenän eteen, joka tekee tarinasta todellisemman ja vieläkin koskettavamman.

Musikaali toi kyyneleet silmäkulmaani, kun mietin että onneksi Suomessa mielenterveyden hoito ei ole enää noin huonolla tolalla. Sen jälkeen itkin todellisuutta, että ei mielenterveyden hoito ole Suomessa kuitenkaan vielä niin hyvää kuin se voisi ja sen tarvitsisi olla!

Kuva: Mikko Pääkkönen



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk