Siirry pääsisältöön

Seitsemän veljestä - ei kahta ilman kolmatta


Teksti: Aleksis Kivi
Dramatisointi ja ohjaus: Lauri Maijala
Lavastus: Janne Vasama
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Äänisuunnittelu: Iiro Laakso
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm
Ohjaajan assistentti: Miika Karvanen
Rooleissa:
Joonas Saartamo, Olli Rahkonen, Pyry Äikää, Markus Järvenpää, Jonas Saari, Joel Mäkinen, Paavo Kinnunen
Muissa rooleissa:
Ulla Koivuranta ja Petri Rajala
Esityksessä kuultavat 2 kappaletta: sanat Aleksis Kivi, sävellys Lauri Maijala

Moikka tyypit!

Oon käyny nyt kolme kertaa kattomassa Seitsemän veljestä -näytelmää Turun kaupunginteatterissa enkä todellakaan olettanu olevani aivan pähkinöinä tästä näytelmästä, mutta toisin kävi. En yleensä edes käy kattomassa teatteriesityksiä montaa kertaa (ellei nyt Salon teatterin Jekyllin & Hyden seitsemää kertaa lasketa).
Ekalla kerralla lähdin teatteriin matalin odouksin, sillä Kiven Veljekset ei oo koskaan Mauri Kunnaksen versiota enempää kiinnostanu, mutta paras ystäväni halusi ehdottomasti nähdä näytelmän, suuri kiitos siitä hänelle. Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen olin jo myyty ja totesin, että yksi kerta tämän näytelmän katsomossa ei todellakaan riittänyt. Toisen ja kolmannen kerran kävin katsomassa näytelmää kahden eri kaverin kanssa, joille olin vakuuttanut, että tämä on pakko nähdä. He lähtivät teatteriin yhtä epäileväisesti kuin minäkin ja tulivat yhtä ällistyneinä ulos. Kuka olisi uskonut, että näin nuoret olisivat koukuttuneet näin syvästi tällaiseen näytelmään.
 Jokaisella katselukerralla pääsin aina lähemmäksi lavaa ja se vain paransi kokemusta. Ensimmäisen kerran näin näytelmän kahdeksannen rivin reunasta, sitten kolmannen ja viimeisellä kerralla istuttiin jo ihan toisessa rivissä, aivan keskellä. Jokainen katselukerta toi myös jotain uutta, ensimmäisellä kerralla huomasi vahvimmat roolityöt ja lavastuksen pääpiirteissään, mutta toisella ja kolmannella kerralla ehti kiinnittää huomiota veljeksiin enemmän yksitellen ja huomata yksityiskohtia. Näytelmä oli yllättäen hauska ja hyvin tunnerikas modernilla twistillä.
 Myös se, että pääsi katsomaan erikseen eri ystävien kanssa toi näytelmään uusia näkökulmia. Jokainen löysi veljeksistä suosikkinsa ja näki näytelmää heidän kauttaan. Vanhin kaveriporukastamme valitsi suosikikseen Juhanin (Joonas Saartamo), joka oli vahva veljessarjan pää ja johtaja, mutta joka yllytti muita veljeksiä myöskin holtittomuuksiin. Kaveriporukkamme ekstrovertti tykästyi Tuomakseen (Pyry Äikää), jonka hän näki eniten ulospäinsuuntautuneena, mutta myös huolehtivaisena ja suojelevana, ajoittain järjen äänenä veljilleen. Hiljaisin, ajattelevaisin ystäväni ja minä itse samaistuimme hyvin voimakkaalla tasolla Lauriin (Jonas Saari), joka pelkällä lavan reunalla istumisellaan ja syrjään vetäytyneisyydellään resonoi, jossain niin syvällä, että sitä ei voi selittää. Lauri viimeisteltynä voimakkailla monologeilla, joita olisi jaksanut kuunnella loputtomasti, tanssilla ja henkeäsalpaavalla laululla oli suoraan sanottuna täydellinen.
 Toinen puoliaika oli tunnelatauksellaan repiä sydämen rinnasta ja Simeon (Markus Järvenpää) huumehouruista Lucifeerukseen oli tunnevyöryn suurin aiheuttaja.
Tämä versio Veljeksistä oli yhdistelmä uutta ja vanhaa, hauskaa ja tunteikasta. Se tuli lähelle ihmistä niin fyysisesti kuin henkisestikin ja kolme tuntia meni hujauksessa. Makeasti oravainen soi nyt varmasti pitkään korvamatona ja näytelmän lentävät lauseet tulevat kuulumaan kaveriporukassamme.

-Nelli






 kuva: Otto-Ville Väätäinen/Turun kaupunginteatteri
 esitykset 12.5. asti


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk