Siirry pääsisältöön

Rakkaudesta - Jani Toivola

Lavalla Jani Toivola, pukija

Ohjaus Emilia Hernesniemi

Käsikirjoitus Jani Toivola

Koreografia Jasmir Vesander

Äänisuunnittelu Satu Kankkonen

Valosuunnittelu Siri Haapanen

Puvustaja Claudia Cifu

Kuvat Pietari Purovaara

 Varasin ystävieni kanssa hetken mielijohteesta liput Jani Toivolan Rakkaudesta esitykseen Turun Kaupunginteatterissa. Saman niminen kirja, johon esitys pohjautuu, on istunut hyllyssäni sen julkaisuvuodesta asti lukemattomana. Tiesin kuitenkin hieman mitä odottaa, sillä olen vuosia seurannut Jania Instagramissa, jossa hän jakaa rehellisesti arkeaan.

Hänellä on kyky tarkkailla maailmaa ja sanoittaa kokemuksiaan kauniin rehellisesti. Esitystä voisi kuvailla äänikirja 2.0. Jani kertomassa omaa tarinaansa tehostettuna videoprojisoinneilla ja vaatevaihdoilla. Jokainen vaatevalinta ei aivan avautunut minulle, mutta vaatevaihtojen hetkissä on jotain todella kaunista.  Juuri se, mistä Jani puhuu; kahden miehen kosketuksesta. Tilanteessa ei lähtökohtaisesti ole mitään seksuaalista ja silti siinä on erittäin intiimi ja lämmin tunnelma. Vaikka pukija näennäisesti on pienessä roolissa, hän läsnäolollaan ja toiminnallaan tekee suuren vaikutuksen ja toimii ajoittain huumorinlähteenä. Yleisöstä nousi muutenkin ajoittain spontaaneita naurunpyrähdyksiä ja suosionosoituksia.

Esityksen jälkeen jäin odottamaan, että saisin nimikirjoituksen kirjaani. Enkä ollut ainoa. Moni kävi kiittämässä Jania ja kertoivat omia tarinoitaan kyyneleet valuen.

Omalla vuorollani minunkin kurkkuani kuristi itku ja kyyneleet nousivat silmiin. Esitys jätti minuun suuren vaikutuksen.

Kotona tartuin heti kirjaan. Lukukokemus täydensi teatterikokemuksen. Sieltä löytyi tarinoita, joihin esityksellä ei ollut aikaa. Olisin voinut merkitä koko kirjan voimakkaalla yliviivaustussilla, niin moni asia puhutteli minua omien kokemuksieni kautta.

Jani puhuu omasta kehostaan ja sen erilaisuudesta ihonvärinsä kautta. Samaistun sanoihin oman vammaisuuteni suhteen. Hän kuvailee sitä, miten ympärillä olevat ihmiset voivat tukea, mutta eivät täysin ymmärtää kokemusta tällaisesta erilaisuudesta, sillä he eivät kuulu tähän vähemmistöryhmään. Samalla hän kertoo siitä, miten ei tunne oloaan kotoisaksi samanlaistensa joukossa, sillä on kasvanut eri ympäristössä.

Oma lievä liikuntavammani erottaa minut vammattomista, mutta en kuitenkaan näe itseäni täysin apuvälineenkäyttäjissä. Usein heidän seurassaan tunnen itseni ulkopuoliseksi, kun minulla ei ole apuvälineiden käytön tuomaa kokemusta.

Janin puheet homoudesta ja perhehaaveista iskivät sydämeen. Hän on unelmansa saavuttanut ja niin minäkin toivon tekeväni jokin päivä.

Isoin asia, mikä Janin sanoista kolahti oli se, miksi hän lähti eduskuntaan ja näyttelijäksi. Hän halusi tuoda esiin moninaisuutta ja laajentaa huoneita, joihin voimme tuntea kuuluvamme.

Laatikot joihin Janin kanssa kuulumme eivät ole samat, mutta ovat yhtälailla yhteiskunnan normien ulkopuolella.

 

Minun laatikkoni:

Cp-vammainen

lesbo

läski

 

 



 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk