Siirry pääsisältöön

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila

Ohjaus: Sini Pesonen

Lavastaja: Tinja Salmi

Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen

Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast

Äänisuunnittelu: Iiro Laakso

Valosuunnittelu: Janne Teivainen

Videosuunnittelu: Mika Hiltunen

Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen

 

Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin.

Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana.

*liput saatu

 

-Nelli

 Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi.

Näytelmä yhdistää modernin ja epookin saumattomasti. Saumaton on itse asiassa kuvaava sana koko näytelmälle. Kaikki sopii yhteen niin täydellisesti, että katsomossa pystyi vain huokailemaan ja hymyilemään. Ja kaikki alkaa jo ensi sekunneista, kun tyttönelikko: Jo (Isla Mustanoja), Meg (Katariina Havukainen), Beth (Anna Airola) ja Amy (Linda Hämäläinen) tanssahtelee lavalle.

Satu Rasilan dramatisoinnin pääpainona on tarinan kertojuus. Se antaa raamit ja kuljettaa näytelmää hienosti. Aikahypyt toimivat hyvin, kuitenkaan pilaamatta yhtäkään juonenkäännettä. Näytelmän rakennetta tukee voimakkaina pilareina Mika Hiltusen videosuunnittelu, Iiro Laakson äänisuunnittelu sekä Janne Teivaisen valosuunnittelu. Erityisesti Hiltusen videosuunnittelu luo tunnelmaa ja luo kuvitelman isommasta tilasta. Laakson äänisuunnittelu taas luo modernia otetta.

Tinja Salmen lavastussuunnittelu tekee näytelmän seuraamisesta mutkatonta. Liikkuvat elementit pääsivät välillä jopa yllättämään.

Haluaisin varastaa melkein jokaisen vaatekappaleen Tuomas Lampisen suunnittelemasta puvustuksesta. Erityisesti tyttöjen asut ovat kauniita ja rentoja. Sellaisia, joita itse haluaisin pukea päälleni nykypäivänäkin!

Kaikki hahmot ovat syvällisiä. Jokainen pikku naisista saa vuorollaan oman hetken tarinasta. Satuin jopa pitämään ikävästä Marchin tädistä (Kirsi Tarvainen).

Samaistun Jon luovuuteen ja haluun kertoa tarinoita, mutta suosikikseni nousee silti Beth. Bethin tarina on niin koskettava ja Airola toteuttaa roolin todella kauniisti.

Sini Pesonen on onnistunut ohjaamaan teoksen, joka on feministinen olematta kuitenkaan päälle liimattu. Tulen istumaan katsomossa varmasti uudestaan!

 P.s. Kaino pyyntö Turun Kapunginteatterille, Sini Pesoselle ja Anna Airolalle: Voisitteko äänittää ja julkaista Bethin versiot End of the world ja Can’t help falling in love kappaleista. Tai tehdä jopa soittolistan näytelmän kappaleista.

 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen/ Turun Kaupunginteatteri

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Jonkun on oltava" - Kellokosken prinsessa

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Alina Kilpinen Musiikin sävellys ja laulujen opetus: Antti Ainola Koreografiat: Venla Viisanen Lavastus: Sanna Leppänen Puvustus: Jenny Sainio, Marika Hämäläinen Graafikko: Marcus Lindén, Susanna Karhu Tuotanto: Mia Kuisma Kuiskaaja: Pia Poikonen Kuvat: Anni Arvilahti Rooleissa: Sanni Suvila-Nuutinen, Marjukka Paajolahti-Halme, Susanna Karhu, Satu Elg, Arto Pasio, Pia Nummila-Väkiparta, Anni Mäenpää, Anna Virtanen, Elina Virtaperko, Saila Rouhiainen, Arska Halme, Sami Virta, Nora Koivunen, Elviira Väyrynen, Minna Laiho   Vuohensaaren kesäteatteri on jo melkein jokavuotinen perinne -Nelli   Salon Teatteri selkeästi profiloituu voimakkaisiin tarinoihin, mutta löytää niihin jotain uutta. Ainakin näin voi sanoa viimeaikaisista näytelmistä Ulvova mylläri, Rouva C. ja nyt Kellokosken prinsessa . Teatteri jatkaa myös Pauliina Saloniuksen viitoittamalla tiellä ihmismielen sopukoihin. Tämän kesän näytelmä on kuin osa trilogiaa, jonka voisi ka

Nostalginen - Kolme iloista rosvoa

  Ohjaus: Samu Loijas Käsikirjoitus: Thorbjørn Egner Suomennos: Aila Meriluoto Lavastus: Niina Suvitie Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo Nuket ja tarpeisto: Pia Kalenius Koreografia: Eeva-Liisa Louhi Musiikin sovitus: Valtteri Lipasti Äänisuunnittelu: Mikko M. Koskinen Maskeeraus ja kampaukset: Alisa Oksanen Ohjaajan assistentti: Helka Tanskanen Graafinen suunnittelu ja valokuvaus: Frans Rinne Markkinointivastaava: Linda Valtonen Tuotantovastaava: Eeva Roisko Rooleissa: Markus Niemi, Thomas Dellinger, Joonatan Perälä, Anna Ranta, Joonas-Petteri Nieminen, Jarkko Kallionpää, Miia Wakonen, Jasmin Mehtälä, Olivia Dellinger, Aino Honkanen, Aaron Kalliola, Urho Kallionpää, Kauko Luttinen, Ilona Petäjä, Eedi Roisko, Enia Roisko   En ole blogissa vielä varmaan koskaan suoranaisesti käsitellyt lastennäytelmää, vaikka Pieni Merenneito ja Vihervaaran Anna vähän genreä sivuavatkin. Se tuntuu hassulta, sillä rakastan lastenteatteria sekä tekijänä että katsojana. Kesäperinteemme lapsuudessani oliki

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me