Siirry pääsisältöön

Yhtä sirkusta - Cabaret

 

Perustuu John van Druten näytelmään ja Christopher Isherwoodin tarinaan

Sävellys: John Kander

Teksti: Joe Masteroff

Laulujen sanat: Fred Ebb

Suomennos: Esko Elstelä

Laulujen suomennos: Jukka Virtanen

Ohjaus ja koreografia: Jakob Höglund

Musiikin sovitus ja johto: Jussi Vahvaselkä

Lavastussuunnittelu: Sven Haraldsson

Pukusuunnittelu: Heidi Wikar

Valosuunnittelu: Jarmo Esko

Äänisuunnittelu: Eero Auvinen

Naamioinnin suunnittelu: Jessica Rosenberg

Koreografin assistentti ja tanssikapteeni: Soile Ojala

Taistelukoreografia: Ville Seivo

Rooleissa: Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Miiko Toiviainen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Mika Kujala, Minna Hämäläinen, Emmi Kangas, Panu Kangas, Mikko Kauppila, Katariina Lantto, Mikko Nuopponen, Filip Ohls, Soile Ojala, Helena Puukka, Pauliina Saarinen ja Anssi Valikainen.

Orkesteri: Kapellimestari: Jussi Vahvaselkä / Markus Länne

Rummut, lyömäsoittimet: Taneli Korpinen

Basso: Ari Kataja

Piano: Ville Pere

Koskettimet: Ville Vihko / Henna Linko

Trumpetti: Petter Järvi

Pasuuna: Jani Jokinen

Saksofonit, huilu: Kimmo Gröhn

Viulu: Katariina Sallinen

Sello: Matti Moilanen

 

Rakkaat ystävät!

Pääsin näkemään Cabaret Turussa ennen kuin kaikki esitystoiminta lopetettiin taas. Tuntui kotoisalta olla taas Turun Kaupunginteatterissa, sillä nyt on tullut kierrettyä muita teattereita enemmän. Kun muutin Turkuun 2017 Kaupunginteatterista tuli vakituinen vierailupaikkani, ja vaikka olenkin muuttanut Turusta jo pois, teatteriin meno tuntuu kotiin paluulta!

-Nelli

Cabaret on klassikko, jota en ollut ennen nähnyt. Monelta olin kuitenkin kuullut, että heidän näkemänsä aiemmat versiot ovat olleet tylsiä toisintoja, mutta Turussa he näkivät jotain aivan uutta. Myös lehtien hehkutus ja Miiko Toiviaisen tapaaminen nostivat odotukseni korkealle.

Tuntui kuin olisin astunut sirkukseen. Lavalla on suuri rakennelma, joka muistuttaa sirkusteltan pohjaa, esiintyjät alkavat lipua paikalle, vaikka salissa on vielä valot päällä, tunnelma on odottavan kutkuttava. Kutkuttava jännitys ei poistu vatsanpohjasta koko ensimmäisen puoliskon aikana ja sirkus mielikuvakin säilyy vahvana, kun esitystä kantavat upeat musiikkinumerot sekä säkenöivä Seremoniamestari (Miiko Toiviainen). Mieleeni tulee Burlesque -elokuva, jossa tarina on toissijainen ja pääosassa mahtavat musiikkinumerot upeissa puitteissa.

Oloni on ristiriitainen. Kuin katsoisin lievää kauhuelokuvaa, joka saa selkäpiin tutisemaan, mutta en saa käännettyä katsettani pois, koska kaikki on niin lumoavaa. Ja kaikki on tarkkaan suunniteltua, hienovaraista ja ennennäkemätöntä. Orkesteri on nostettu pois montustaan ja tuotu kunnolla osaksi esitystä. Nimi Jussi Vahvaselkä saa vihdoin kasvot päässäni. Sven Haraldssonin lavastuksessa valtavan rakennelman tueksi tuodaan pieniä elementtejä, ovien käyttö oli suosikkini! Myös Heidi Wikarin puvustus on mieletön. Rakastin sitä. Jakob Höglundin ohjauksessa Cabaret rikkoo sukupuolirooleja vahvasti. Kitkat klubilla on sekä miehiä ja naisia, eikä saman sukupuolen suudelmista nosteta melua. Ystäväni on nähnyt Cabaret aiemmin toisena versiona ja hän riemastui siitä, miten tämä versio käsittelee sukupuolirooleja. Wikarin puvustus tuki erottelemattoman sukupuolen teemaa: kaikki käyttivät hameita, kaikilla oli nännit piilossa. Huikeaa.

Koko toteutus on hienovarainen ja ehkäpä juuri siksi niin selkäpiitä karmiva. Tunnelma on iloinen, mutta yht’äkkiä se leikkautuu kuin veitsellä. Hakaristin vähäeleisyys vetää tehokkaasti hiljaiseksi.

Lavalla nähdään myös hetkittäin erittäin kauniita yksittäisiä kuvia muun muassa, kun Sally (Anna Victoria Eriksson) esiintyy klubilla viimeisen kerran, ja valo ja savu luovat upean taustan.

Tämä tuntui ajanmukaiselta, haastavalta Cabareelta. Toivottavasti se pääsee palaamaan vielä lavalle.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kukoistava - Lou Salomé

  Käsikirjoitus: Aina Bergroth Ohjaus: Liisa Mustonen Lavastus: Jani Uljas Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Jasmin Ora Valosuunnittelu: Jarmo Esko Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen Rooleissa: Linda Hämäläinen, Stefan Karlsson, Riitta Salminen, Ulla Reinikainen, Tomi Alatalo, Toni Harjajärvi   Heti, kun näin näytelmän teaserin tiesin, että haluan nähdä sen. En tiennyt tarinasta mitään, mutta halusin nähdä Linda Hämäläisen ensi kertaa isossa pääroolissa. En joutunut pettymään. *liput saatu -Nelli Mikä yhdistää Pikku naisia, Kysy siskoilta ja Lou Saloméa? Kyllä, ne ovat kaikki tarinoita vahvoista naisista, ja niissä nähdään lavalla Linda Hämäläinen (Turun Kaupunginteatterissa). Vahvat naiset tuntuvat olevan nyt pinnalla, enkä ihmettele. Naiseuden moninaisuus saa viimein valokeilan. Niin kuin monesti ennenkin (ja myös jälkeen) Lou jäi miesten varjoon. Itse en edes ollut kuullut hänen nimeään ennen näytelmän julkistusta. Hänen tarinansa me

Mielikuvituksellinen – Vihervaaran Anna

  Sovitus: Henna Piirto Ohjaus: Laura Mattila Lavastus ja projisointi suunnittelu: Alisha Davidow Pukusuunnittelu: Riia Leea Nieminen Valosuunnittelu: Kari Laukkanen Äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa Naamiosuunnittelu: Eija Nurminen Rooleissa: Nenna Tyni, Jori Halttunen, Annukka Blomberg, Sara Pirhonen, Akseli Lehtinen, Aki Raiskio, Liisa Vuori, Anna Pitkämäki, Saana Hyvärinen, Luukas Rannankari   Minua harmitti, kun en kesällä 2022 päässyt Sauvon kesäteatteriin katsomaan Vihervaaran Annaa. Niinpä melkein hypin riemusta, kun näin että Anna nähtäisiin myös Lahden Kaupunginteatterissa. *liput saatu   -Nelli  Mä olen ehkä hieman myöhäisherännyt Annan viehätykseen, sillä tutustuin Annaan ja Vihervaaraan vasta keväällä 2022 Netflixin Anne with an E -sarjan kautta. Ja totta kai rakastuin heti. Tarinan verkkainen ja ei liian dramaattinen kulku houkuttelee mukaansa. Ihastuttavinta tarinassa on Annan mielikuvitus ja se miten kolmesta odottamattomasta ihmisestä tulee rakk

Naiset kunniaan! - Pikku naisia

Dramatisointi: Satu Rasila Ohjaus: Sini Pesonen Lavastaja: Tinja Salmi Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen Naamioinnin suunnittelu: Saara Tawast Äänisuunnittelu: Iiro Laakso Valosuunnittelu: Janne Teivainen Videosuunnittelu: Mika Hiltunen Rooleissa: Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi, Kirsi Tarvainen   Hurahdin Pikku naisiin Greta Gerwigin vuonna 2019 tulleen elokuvasovituksen myötä. Sen feministinen ote inspiroi, ja elokuvasta on jäänyt minulle muutama monologi sydämeen. Joten totta kai Turun Kaupunginteatterin versio kuului kevään odotetumpiin juttuihin. Ja yllättäen ohjaajan sanasta käy ilmi, että myös idea tähän versioon sai alkunsa Greta Gerwigin inspiroimana. *liput saatu   -Nelli   Odotin hyvää, sain parempaa! Pikku naisia taisi pompata suosikkinäytelmäkseni, jopa Lauri Maijalan Seitsemän veljeksen ohi. Näytelmä yhdistää modernin ja e